Φροντίδα Κοσμημάτων

Άργυρος

Στην καθημερινή γλώσσα συνήθως λέγεται ασήμι. Είναι μέταλλο λευκό, το χημικό του σύμβολο είναι Ag και μεταξύ των μετάλλων ο καλύτερος αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού. Δεν οξειδώνεται πολύ κατά την επαφή του με τον αέρα και το νερό, παρά μόνο εμφανίζεται μια επιφανειακή οξείδωση (μαύρισμα).

-Για να επιβραδύνουμε αυτό το φυσικό αποτέλεσμα μπορούμε την ώρα που κάνουμε μπάνιο ή πλένουμε τα πιάτα κ.τ.λ., να μην βγάζουμε τα κοσμήματά μας, έτσι ώστε το σαπούνι να βοηθήσει να διατηρήσουν τη γυαλάδα τους.

-Ένας άλλος τρόπος είναι με το σφουγγάρι της κουζίνας (από την πράσινη πλευρά) και απορρυπαντικό πιάτων να τρίψουμε την επιφάνεια των κοσμημάτων μας
Προσοχή: Το παραπάνω μπορείτε να το κάνετε μόνο σε κοσμήματα με ματ επιφάνεια. Αν η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, το τρίψιμο με το σφουγγάρι θα καταστρέψει τη γυαλάδα τους και θα γίνουν ματ.

-Τέλος, θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ ειδικές κρέμες για γυάλισμα κοσμημάτων που δεν χρειάζεται τρίψιμο και επαναφέρουν το κόσμημα στην αρχική του κατάσταση.

Τι είναι το Ασήμι 925;

Για την παραγωγή κοσμημάτων δεν χρησιμοποιείται καθαρός άργυρος, άλλα κράματα που έχουν βελτιωμένες ιδιότητες. Το πιο συνηθισμένο είναι το κράμα Sterling Silver που περιέχει 925 μέρη καθαρού αργύρου, στα 1000 μέρη κράματος.

Eπιμετάλλωση ή επιχρύσωμα;

Είναι η διαδικασία εφαρμογής μιας λεπτής στρώσης μετάλλου πάνω σε μια ήδη μεταλλική επιφάνεια. Γίνεται με τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης και το τελικό αποτέλεσμα επηρεάζει αποκλειστικά το χρώμα του αντικειμένου και όχι την υφή του. Τα χρώματα επιχρύσωσης στα χειροποίητα κοσμήματά μας είναι:

– Διπλό επιχρύσωμα κίτρινου χρυσού 24 καρατίων
– Διπλό επιχρύσωμα λευκού χρυσού (πλατίνα 14 καρατίων)
– Διπλό επιχρύσωμα ροζ χρυσού 14 καρατίων

Πώς να προστατεύσετε τα επίχρυσα κοσμήματά σας

Το στρώμα του μετάλλου που επικάθεται πάνω στην αρχική επιφάνεια είναι πολύ λεπτό, της τάξεως 1 micron (1 χιλιοστό του χιλιοστού). Για αυτόν το λόγο οι επιμεταλλώσεις φθείρονται με την πάροδο του χρόνου.

-Για να επιβραδυνθεί η φθορά του χρώματος της επιμετάλλωσης, καλό θα ήταν να αφαιρούνται τα κοσμήματα όταν φοράτε άρωμα, λοσιόν, κρέμες, αντηλιακά και γενικά ό,τι μπορεί να περιέχει οινόπνευμα και χημικά.

-Επιπλέον, συνιστάται η φύλαξη των κοσμημάτων στο κουτί ώστε να αποφεύγεται να έρχονται σε επαφή με οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει γρατζουνιές.